Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Túl sokat ugat a kutyám?

Egy percre sem hagyja abba. Vagy lehet, hogy csak így tűnik?
Meg vagyunk tehát áldva egy ebbel, amelyik túl sokat ugat. A kérdés adott: hogyan fogjuk be a száját?
A csahos lecsendesítésének első lépése, hogy rájöjjünk:
miért csap egyáltalán ekkora zenebonát?
A kutyák végső soron bármilyen ok miatt ugathatnak. Ugatnak, ha izgatottak vagy ha egyedül érzik magukat. Ugatnak, hogy felhívják magukra a figyelmet vagy ha betolakodó idegenre akarnak figyelmeztetni. Néha egész egyszerűen jókedvükben ugatnak.
Az őrzőeb
Ha a kutya csak akkor ugat, amikor mi is otthon vagyunk, valószínű, hogy két lehetséges ok közül az egyik miatt teszi: vagy az a célja, hogy felhívja magára a figyelmet vagy figyelmeztetni szeretne valamire.  Ne vegyük el teljesen a kedvét az ugatástól, hanem próbáljuk meg elérni azt a "mutatványt", hogy abbahagyja a csaholást, amikor rászólunk.
Amikor az ugatást szeretnénk mederbe terelni, ugyanúgy járjunk el, mint bármilyen más trükk megtanítása során: legyünk következetesek és egyértelműek afelől, mit is szeretnénk elérni a kutyánál. Ha csendre intjük, az ezt kiváltó parancsszót kell megerősítenünk benne. A "csend legyen!"
 
 
 
 
A lecsendesítés további módjai
Egyes esetekben a kutya ugatási kedvét erre szolgáló nyakörvvel csökkenthetjük. Ezek a nyakörvek olyan kutyák esetén bizonyulhatnak hatásosnak, amelyek gazdájuk távollétében ugatnak és így a szóbeli feddés itt nem alkalmazható. Ne tegyünk nyakörvet azonban nyugtalan, ideges kutyára, mert ezzel a problémát tovább fokozhatjuk.
Az ugatást gátló nyakörveknek - amelyek ultrahanggal vagy elektrosokkal hatnak -, a lényege, hogy megbüntetik a kutyát, amikor az ugat. Az elektrosokk bár hatásos lehet, sokak véleménye szerint nem humánus módszer. Azok a típusú nyakörvek, amelyek nem okoznak fájdalmat az állatnak, sokkal elfogadottabbak.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.