Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tanítsunk trükköket kutyánknak
Egy egészséges, kiegyensúlyozott kutya élvezi, ha meg akarunk tanítani neki valamit. Csak ügyesen kell csinálni: kizárólag a jutalmazásra és a dicséretre alapozzuk oktató munkánkat. A kutyakiképzők olyan könnyűnek mutatják az ilyesmit, nemde? Ez csak azért van, mert tényleg nem nehéz az okítás. Egy kis türelem kell hozzá, no meg a cikkben leírt módszerek.
A tanítást megelőzően a kutyának a szokásos alapképzettséggel kell rendelkeznie. Az egészet úgy kell megszervezni, hogy az szórakozás legyen nekünk is és a kutyánknak is. Készítsd ki a kedvenc jutalomfalatkáit, hogy legyen mivel kedveskedni egy-egy feladat sikeres elvégzése után! Az időzítés a tanulás kulcsa, ezért folyamatosan figyeljük kutyánkat. A feladat elvégzése után azonnal jutalmazzuk meg, mert így fogja tudni összekapcsolni, hogy jutalom az ügyes mozdulatért járt. A képzéshez jó adag türelemre van szükségünk, különösen akkor, ha kutyánk nem akarja azt csinálni, amit mi várunk tőle. Csak addig trenírozd, amíg mindketten élvezitek; ha bármelyikőtök megunja vagy ideges lesz tőle, hagyjátok abba. Ha a kutyád nem érti mit akarsz tőle, próbáld meg többször megértetni vele a feladatot és bontsd le azt mozdulatokra. Előfordulhat, hogy a kutyád mindent megtesz, de mégsem tudja megcsinálni, amit vársz tőle. Ilyenkor hagyj fel a dologgal és találj ki valami mást! A legtöbb kutyát meg lehet tanítani egyszerű trükkökre. Általában azok a legsikeresebbek, amelyek a kutya természetes viselkedésén alapulnak. Van olyan kutya, amelyik imád ugatni; adja magát a lehetőség, hogy megtanítsuk "beszélni". A mancsával rendszeresen csapkodó eb, kiválóan alkalmas a "pacsi adásra". Előbb-utóbb mindenki megismeri kutyájának erős oldalait. Csak arra kell figyelni, hogy szórakozás legyen, nem szabad túlzottan erőltetni a tanulást. A tanítás tartson rövid ideig, de legyen hatékony.
"Pacsi"
A pacsi adás könnyedén fog menni, ha a következő lépéseket ismétled. Ültesd le a kutyád, aztán emeld fel finoman a jobb lábát! Közben mondd a kutyádnak, hogy "pacsi"! Emeld a lábát a mellkasáig, aztán egész gyengéden rázd meg, mintha kezet fognátok. A feladat közös bemutatása után jutalmazd meg kedvencedet. Az előbbi folyamatot egy héten át, naponta többször gyakoroljátok. A végén megpróbálkozhatsz azzal, hogy már nem fogod meg a mancsát. Azonnal jutalmazd meg, ha eljuttok oda, hogy magától emeli a mancsát! Mutass kitörő lelkesedést és alaposan dicsérd meg! Lehet, hogy kutyádnak kicsit tovább tart megtanulni a pacsi adást, de segíthetsz azzal, hogy kitartóan - újra és újra - megmutatod neki a mozdulatot és azt társítod a "pacsi" kifejezéssel.
Forgás oldalirányban
Egy nagyon jópofa trükk a forgás, amiből érdekes játékot kerekíthetünk. Guggolj le a földre és szólj a kutyádnak, hogy feküdjön le! A lefekvés után gyengéden vedd rá, hogy az oldalára dőljön. A legegyszerűbb módszer, ha jutalomfalatokkal bíztatod. A kedvenc falatkáját tartsd közvetlenül az orra elé és kezeddel írj le egy kört a levegőben arra, amerre szeretnéd, hogy forduljon. Ezzel egyidőben mondd neki, hogy "forogj", és a kutyád forogva követni fogja a finom falatot. A sikeres forgás után rögtön add neki oda a jutalmat és dicsérd meg! Eltarthat egy ideig, amíg jól vezeted a jutalomfalatot. Először mindig emeld fel, aztán a kutya háta felé húzd a "mézes madzagot"! Így csak a forgás után fogja tudni a kezedből elmajszolni a eledelt. Gyakorold vele a mutatványt naponta többször. Egy hét múlva érzékelni fogod, hogy kutyád már a jutalomfalat nélkül is megcsinálja a feladatot, elegendő lesz csak a jókora dicséret.
"Kapd el!"
A kutyádnak remek szórakozás lehet, ha arra kéred, hogy fogja meg kedvenc játékát, a labdát, esetleg valamilyen jutalomfalatot. Ezt a gyakorlatot célszerű etetés előtt végezni, ugyanis üres pocakkal őkelme jobban fog figyelni rád. Állj néhány lépésnyire a kutyád elé! Dobj neki egy pár falatot úgy, hogy a röppályája a látókörében legyen. Mutasd meg kedvencednek, hogy mi van a kezedben és már dobhatod is felé a finomságot, közben mondd neki, hogy "kapd el"! Ügyesen dobj, mert nem várhatod el tőle, hogy a füle mellett elsüvítő ételdarabkát próbálja meg elkapni! Ha nem kapja el, akkor te légy a gyorsabb és szedd össze az eledelt, így ő is meg fogja érteni, hogy fürgén és jól kell csinálni ezt a mutatványt, különben tiéd a falat. Rá fog jönni, hogy minél több falatot kap el, annál többet eszik, tehát annál jobban jár. Amennyire lehet könnyítsd meg számára a falat elkapását. Egy idő után elkezdheted növelni a kettőtök közt lévő távolságot, sőt áttérhettek a jutalomfalatról mondjuk a kedvenc játékára. Kis türelemmel és dicsérettel el fogod érni, hogy a kutyád imádja ezt az új játékot. A kutyád nemsokára minden trükköt meg fog tanulni, különösen etetés előtt
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

juliette12@citromail.hu

(szerk., 2010.04.04 11:31)

Szia, örülök ha tetszenek!:)
Gréti, a szerk.

Hangya

(Hangyimangyi, 2010.04.01 20:49)

Sziasztok!
Nagyon jó az oldal!
Tetszenek a ejegyzések, csak így tovább!
Sok hasznát vettem!
Üdv:Hangya