Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kutyáknak számtalan különböző fajtája, mérete és változata van, és mindegyik egyéni jellemzőkkel és temperamentummal bír. Annak, aki szeretetteljes és hűséges társra vágyik, és biztos abban, hogy elegendő időt tud rászánni, és megfelelő körülményeket tud biztosítani az állatnak, a kutya a legjobb választás. A kutya a család fontos tagjává válik, és 10-15 évig velünk marad.

Egy kis előrelátás a kölyök kiválasztásakor elejét veszi annak, hogy később esetleg megbánjuk a választást. A kiválasztás előtt már mindenkinek van elképzelése arról, milyen a számára ideális kutya, esetleg már korábbi tapasztalat is volt egy-egy fajtával. A választás előtt figyelmet kell fordítani arra, hogy életkörülményeinket és a választandó fajta igényeit összeillesszük. A következő fontos szempontokat érdemes mérlegelni azelőtt, hogy hazavisszük a kölyökkutyát.


1. Életkörülmények

Mennyi időt tudunk a kutyával tölteni?

A kutya társas lény. Sok figyelemre van szüksége, különösen kicsi korukban, elegendő időt kell fordítani nevelésére, a mozgásra és ápolására. A lakásban nagy felfordulást okozó kölykök kezelése nehéz, ha sokat vagyunk távol otthonról.

Mennyi hely van otthon?

A ház, kert, és legfőképpen a közelben levő szabad terület nagysága befolyásolja a választható kutya méretét, fajtáját és típusát. Az újfundlandi rosszul érzi magát egy kis lakásban, az agár számára pedig nem megfelelő a városi élet.

Mennyi testmozgást tudsz kutyádnak biztosítani?

Képes vagy arra, hogy annyi mozgáslehetőséget biztosíts kutyádnak, amennyire szüksége van? Néhány fajta ugyanis élénkebb, energikusabb a többinél.

Mennyi pénzt tudsz kutyádra áldozni?

A kutya kiválasztásakor természetesen a kölyök árát is figyelembe kell venni, fontosabb azonban a többi költség mérlegelése, ezek ugyanis a kutya élete végéig rendszeresen jelentkeznek. Amellett, hogy a nagy kutyák etetése természetesen többe kerül, mint a kis termetűeké, számításba kell venni az állatorvosi ellátás, nyaralás alatti elhelyezés és bizonyos fajták rendszeres kutyakozmetikai költségét.


Van már kutyatartási tapasztalatod?

Első kutyaként nem ajánlunk olyan fajtát, melyet nehéz nevelni, vagy amely elbizonytalaníthatja gazdáját.

Miért akarsz kutyát?

A legtöbb ember a társaság kedvéért szeretne kutyát, de a választást az is befolyásolhatja, hogy a gazda akarja-e, hogy a kutya védje a lakást, munkakutyaként használható legyen, esetleg kiállításokon akarja bemutatni, vagy tenyészteni kívánja.


2. Milyen típusú kutyát érdemes választani?

Miután végiggondoltad saját lehetőségeidet, érdemes tanulmányozni a választott kutya jellemvonásait. Azt tanácsoljuk, hogy próbálj több kutyafajtát is megismerni, járj kiállításokra, beszélj tenyésztőkkel és kutyatulajdonosokkal, olvass könyveket és újságokat a kutyákról.

Fajtiszta vagy keverék kutyát válasszunk?

Bár valamennyi kutya önálló egyéniség, az azonos fajtáknak vannak hasonló jellemvonásaik, amik alapján meg lehet jósolni, hogy a kölyökből milyen felnőtt állat válik. Egy keverék kölyök nagyon bájos lehet, rengeteg jó tulajdonsággal, de felnőtt méretét és temperamentumát nehéz megjósolni, főleg akkor, ha a szülei nem ismertek.

Nagy vagy kicsit kutyát vegyünk?

Emlékezz arra, hogy a nagy kutyák általában nagyobb teret és rendszeres mozgást igényelnek, és etetésük is nagyobb költséggel jár.

Hosszú vagy rövid szőrű kutyát válasszunk?

A hosszú szőrű kutyák nagyon szép megjelenésűek lehetnek, de rendszeres ápolást igényel szőrzetük tisztántartása. Néhány fajtát nyáron nyírni is kell. A rövid szőrű kutyák kevesebb odafigyelést igényelnek és esős időben is tisztábbak.

Mik a fajta természetes tulajdonságai és képességei?

A Border Collie-t arra tenyésztették, hogy birkákat őrizzen, ha gyakran van egyedül és nincs mit csinálnia, könnyen unottá és kedvetlenné válhat. Bizonyosodj meg arról, hogy kutyádnak olyan életmódot tudsz biztosítani, ami illik természetéhez, mivel egy boldogtalan kutyának gyakrabban vannak viselkedési problémái.

Szuka vagy kan?

A kanok nagyobbak a szukáknál, és talán egy kicsit nyitottabbak. Néhány gazda úgy gondolja, hogy a szukák odaadóbbak, jobban szeretik otthonukat és jobban bánnak a gyerekekkel. Ugyanakkor a szukák évente kétszer tüzelnek, és hacsak nem ivartalanítjuk az állatot, ez az időszak kellemetlenségekkel járhat.

Valóban kölyköt akarsz, vagy esetleg felnőtt kutyának is otthont tudnál biztosítani?

A legtöbb gazda egész kicsi korától nevelni és tanítani akarja kutyáját, de ne feledkezzünk el a felnőtt kutyákról. Ők is képesek arra, hogy rengeteg odaadást és szeretetet adjanak. Néhány előnye is van annak, ha idősebb kutya kerül a házhoz, hiszen őket már nevelték, jól látható a temperamentumuk és a legrombolóbb korszakon már túljutottak. Ugyanakkor mielőtt hazaviszünk egy felnőtt kutyát, próbáljuk megtudni, hogy miért van új otthonra szüksége. Talán az új gazdájához sem illik jobban, mint a régihez.


3. Hol találhatunk megfelelő kölyköt?

Gondolatban már kiválasztottad az ideális kutyafajtát, hol keresd?

Egy fajtiszta kutyakölyköt leginkább ismert és elismert tenyésztőnél találhatunk. A tenyésztőket más kutyatulajdonosok, állatorvos ajánlása, hirdetés és kutyakiállítások alapján találhatjuk meg.

Ne vásároljunk azonban olyan kereskedőtől, aki több forrásból szerzi be a kölyköket. Ezeket a kutyákat talán túl korán elválasztották, és lehet, hogy hosszú ideig, félelemben és zavartan utaztak, míg elérték a célállomást. Ezeknél a kölyköknél a stressz és különböző megbetegedések gyakrabban fordulnak elő.

A tenyésztőkön kívül az állatmenhelyek is megfelelő forrást jelentenek, amikor kutyakölyköt keresünk.


4. Mire figyeljünk oda?

Lehetőleg nézzük meg a kölyköt az anyjával együtt, így láthatjuk, hogy a szuka mennyire jól gondozta a kölyköt, és képet kaphatunk arról is, milyen lesz a felnőtt állat mérete és viselkedése. Ha lehet, nézzük meg az apát is.

Ideális esetben a kölyköt 8 hetes koráig ne válasszuk el az anyjától. Csak olyan alomból vásároljunk, mely tiszta, és ahol a kutyák közérzete és egészségi állapota jó.

Olyan kölyköt válasszunk, mely aktív, egészséges és tiszta. A kutya szeme és az orra nem lehet gennyes, a füle tiszta, az ínye pedig rózsaszín legyen. Vizsgáljuk meg a kutya farkát és a hátulsó lábakat, nem találunk-e rajtuk hasmenésre utaló jeleket. A kölyök szőrzete kicsit fakó lehet, de tisztának és egészségesnek kell lennie.

Figyeljünk arra, van-e a kutyának valamilyen hiányossága, ellenőrizzük a hasát, nincs-e például köldöksérve. Ha bármi rendellenességet észlelünk, kérjük ki állatorvos véleményét.

Ne vásároljunk meg egy gyenge kutyát sajnálatból, mert hosszú távú problémának és jelentős állatorvosi költségeknek nézhetünk elébe.

Bár a kölykök eleinte óvatosak lehetnek egy idegennel, inkább ne válasszunk olyan kiskutyát, amelyik ideges és a sarokba menekül. Az anya viselkedése alapján következtethetünk arra, hogy a kölykök idősebb korukban hogy fognak viselkedni, legyünk tehát óvatosak a félénk, ideges vagy agresszív anyák kölykeivel.


5. Mire számíthatunk?

Ne érezd sértve magad, ha a tenyésztő megkérdezi, hogy milyen körülmények között élsz és mik a terveid a kölyökkel. Ez a tenyésztő körültekintő gondolkodását jelzi és segít abban, hogy elkerüljük a hibás választást.

Ellenőrizd, hogy milyen oltásokat és féreg elleni kezelést kapott már meg a kölyök és mi van még hátra. Bizonyosodj meg arról, hogy valamennyi igazolás Hozzád kerül.

A tenyésztő ugyancsak átad egy lapot, melyen vezette, hogy milyen eledelt kapott a kölyök, milyen gyakran és mennyit. Néhány napig ezt az étrendet kell biztosítani a kutyának, mielőtt fokozatosan áttérnénk egy másikra. A tenyésztő arra vonatkozó információt is adhat, hogy a választott fajtát hogyan kell ápolni.

Néhány napon belül el kell vinni a kölyköt az állatorvoshoz, aki tanácsot ad az oltásokra, etetésre, gondozásra vonatkozóan.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

uggdfzufj

(fasztormitor, 2011.01.18 16:53)

Na csá
Bassza meg a jó kurva faszomat a dákós csibe !
ez egy hülye teszt ! mindek olyan kutyuli mutyuli vesz amiet akar !

Re: uggdfzufj

(Illem, 2011.09.24 11:36)

Kérem szépen nem illik, főleg nem egy weboldalon ilyen trágár módon beszélni!! Ha, meg nem tudja tűrtőztetni magát, ne ide írkáljon ilyeneket4

Re: uggdfzufj

(Dorina, 2012.01.07 17:24)

ez nem igaz, kutya fajtát gondosan kell választani mert ha nem jó kutyafajtát választasz az nem csak neked de a kutyádnak se jó. pl.: mondjuk élsz mexikó határában ahol nagyon meleg van veszel egy nyomot pofájú vagy dupla szőrzetű kutyát az ott hal meg mert szenved!!! a nyomott orrú a légzési nehézséggel a dupla bundás pedig majd meggyullad!!! Tehát ennyit a kis elméletedről!!!

:))

(Beki, 2011.12.11 14:38)

helló az lenne a kérdésem hogy , milyen trükköket lehet még meg tanítani a kutyáknak, az enyém mar tudja az ül fekszik marad szabad fordul kúszik .. mit lehet nem meg tanítani még neki ??:))írjon aki tud valamit koszonom ..

Re: :))

(Dorina, 2012.01.07 17:20)

Óóó, még rengeteg van. Parancsok :
- Pitizés ülve
- Oldalazás
- Beszél (ugat a kutya)
- Nyolcas (amikor a lábaid között szlalomozik!)
- Meghajlás (ilyen buddhista imádkozó póz!)
- Pacsi
- Ül
- Fekszik
- Állj

és még van sok fajta keres rá a neten, és minél több trükköt tud a kutyád annál okosabb és annál jobban szeret!!!!

lemi.rock@gmail.com

(Dorina, 2012.01.07 17:12)

én egy gyönyörű kan Angol Spinger Spánielt szeretnék és a neve az lenne hogy "Merlin" (ne lopjatok). szóljatok ha találtok valakit aki ilyet tenyészt!!!!

áááááááááááá

(áááááááááá, 2011.06.28 10:31)

én egy cser rövidszörű tacskot szeretnék

tttttt

(TRIX245, 2011.03.03 19:35)

en egy caairn terrier tenyesztot keresek aki tud irjon KRBmancs@azet.sk

livimar

(mumika, 2010.12.26 15:44)

óóóóóóó hát egy teszt kéne hogy milyen kutya illik hozzánk nem ilyenek

atilla utca1/a 1/4

(lekrinszki gina petra, 2010.09.05 11:57)

nagyon cuki kutyusok