Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kiskutya oktatása

 Ha kiskutyát vásárolunk, fontos, hogy elkezdjük oktatását. Ezzel nem csak kedvesebbé okosabbá tehetjük őt, de a későbbi kényelmetlenségeket is megspórolhatjuk.
Összeugrál a kutyám
Nem egyszer látunk kedves kiskutyákat, akik állandóan gazdájukra ugranak. Ez kisebb korban nem okoz gondot, de ha egy felnőtt, 60-70 kilós kutya ugrik gazdájára -vagy éppen a szépen felöltözött vendégre-, az már nem olyan kellemes. Éppen ezért már kisebb korban meg kell tanítanunk kedvencünknek, hogy csak akkor ugráljanak, amikor az nem zavar senkit.

Néhány egyszerű lépés:
- Amikor a kiskutya nekünk ugrik, ne simogassuk meg. Lehet, hogy nem értik meg elsőre a célzást, de ha huzamosabb időn át alkalmazzuk ezt a módszert, akkor előbb-utóbb elhagyja a rossz szokást.
- Amikor ugrálni kezd, szóljunk rá, hogy üljön le. Ha már kezdi megtanulni, mit kell tennie, ajándékozzuk meg jutalomfalattal.

Játék és fejlődés
A kutyák számára nagyon fontos a játék. Nem csak szórakozás, de egyben a gazdival való kapcsolat erősítésére is alkalmas, ráadásul a kiskutyákkal való játék személyiségük alakulására is hatással van. Fontos, hogy szelektáljuk a játékokat. Az agresszív játékok később a kutya harciasságát eredményezhetik.

Ha gyermekünk játszik a kutyával, mindig figyeljük oda. Erre két nagyon fontos okunk van. Egyrészt a gyermekek nagy része nem ismeri a határokat. Ha véletlenül bántja a kutyát (rálép a lábára, megdobja a labdával), az állat hevesen reagálhat. Másrészt pedig a gyerekek nem tudják felmérni, hogy játékaikkal milyen irányba terelik a kutya fejlődését.

Amíg házi kedvencünk csak két-három hónapos, akár viccesnek is tűnhet, ha játék közben harapdál. Ha azonban erről nem szoktatjuk le, nagyobb korában akár sérüléseket is okozhat. Igyekezni kell olyan játékokat választani, melyek az összhangot, a barátságot segítik elő. Fussunk versenyt kutyánkkal, vagy tanítsuk meg neki, hogyan hozza vissza a labdát. Vigyük el úszni egy tóhoz, vagy vásároljunk neki műanyag játékokat.

Kutya a lakásban és a vendégek
Később az is fontos szerepet kap majd, hogyan reagál a kutya a vendégekre. Az még nem gond, ha megugat egy idegent, de az már problematikusabb, ha azonnal ráugrik (természetesen szeretetből) vagy éppen agresszívan reagál. Jó, ha már kiskorában megtanítjuk arra, mi a teendő, ha vendég érkezik.

A legfontosabb, hogy megtanítsuk számára az "ülj" utasítást. Ha ezt betartja, nem lesz gond a vendégekkel sem. A jól nevelt, szófogadó kutya gazdája társaságában mindenkivel szelíd és barátságos, ugyanakkor távollétében jó házőrző. Fontos, hogy mindig megjutalmazzuk kutyánkat, ha hallgat ránk. Egy dicséret is elég, de jutalomfalattal is megajándékozhatjuk