Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Balesetek, sérülések, elsősegély

Az alábbi hasznos információkkal szeretnénk segítségül szolgálni, meghatározott kórképek észlelése esetén, arra a gyakran felmerülő kérdésre, hogy, Mit tehetünk kedvencünkkel, amíg az állatorvoshoz nem érünk? de ne feledjük, hogy itt csak tanácsot adunk, ami nem helyettesítheti az állatorvos szakértelmét.
Vészhelyzetben általában tanácsos a beteget bevinni az állatorvosi rendelőbe, nem pedig az állatorvos látogatására várni. A rendelőben van mindaz a speciális felszerelés és gyakorlott személyzet, amelyre szükség van.
Ne adjunk az állatnak enni és inni, tegyük őt egy öreg takaróra a földön! Két ember ezután a kutyát, macskát már a takaróval együtt beteheti az autóba. Valaki üljön az úton az állat mellett.
Végül értesítsük az állatorvost, hogy úton vagyunk, hogy fel tudjon készülni az állat fogadására.MÉRGEZÉSEK

Mindenekelőtt azt kell nyomatékosan hangsúlyoznunk, hogy soha nem szabad olyan helyen mérgező anyagokat tárolni, ahol a kutya, macska hozzáférhet. Amennyiben a kedvencünk mégis mérget nyelt, elkerülhetjük annak felszívódását, ha az állatot azonnal meghánytatjuk. Ennek leghatásosabb módja, ha kinyitjuk a száját, kihúzzuk a nyelvét, és ujjunkkal a torkába nyúlunk.
A mérget evett kutya, macska nyugtalan, mozgása bizonytalanná válik, görcsös rohamai lehetnek, teste megmerevedik. Hirtelen ingerek (például érintés vagy zaj) rendszerint kiválthatják, illetve fokozhatják ilyenkor a görcsös állapotot.
Ha az állatunk maró hatású anyagot (kénsav, sósav, salétromsav, petróleum stb.) ivott, akkor ne próbáljuk meghánytatni, hanem adjunk neki tejet, nyers tojással. A maró savak súlyos roncsolást okozhatnak az ajkakon, a nyelven, a torkon, a nyelőcsövön és a gyomorban.
Amennyiben a maró anyag az állat bőrére kerül, bő vízzel próbáljuk lemosni.
Amikor az állatot rendelőbe/kórházba szállítjuk, vigyünk magunkkal mintát a feltételezett mérgező anyagból.


GÖRCS, RÁNGÓGÖRCS, MEREVGÖRCS

A görcsös rohamok legjellegzetesebb tünetei: fogcsikorgatás és nyáladzás, eszméletvesztés, imbolygó, bizonytalan mozgás, akaratlan vizelés, illetve bélsárürítés.
A görcsök tulajdonképpen két csoportba oszthatók:
1.1-2 percig tartó görcsös roham, amely 24 órán belül ismétlődik meg;
2.ismételt vagy folyamatos görcsök
A sok kölyköt szoptató szukák és anyacicák hajlamosak a merevgörcsre, amely rendszerint az ellés előtt néhány nappal vagy a fialás utáni 2-3. hétben fordul elő. A kezdeti tünetek: nyugtalanság, nyüszítés, gyors légzés.

Tennivalók:
1.Először is ilyenkor el kell távolítani a nyakörvet, hámot és biztos helyre kell vinni az állatot, távol az asztaltól, székektől, kályhától, stb.
2.Bizonyosodjunk meg arról, hogy a kedvencünk lélegzik-e.
3.Ne tegyük az ujjunkat a szájába.
4.Tartsuk sötét és nyugodt környezetben és kerüljük a hirtelen és váratlan zajokat.
5.Készítsünk pontos jegyzeteket a történtekről, és minél előbb értesítsük az állatorvost!


HARAPOTT SEBEK

Sétáltatás, ismerkedés, játék közben gyakran előfordul, hogy a kutyák összemarakodnak. Általában azonos nemű kutyák balhéznak de vannak notórius verekedők is. Marakodás közben különösen rövid szőrű kutyák sebesülhetnek meg súlyosan. A hosszú szőrű ebeket védi nagy bundájuk, amely tompítja az ellenfél harapását.
A megmart kutya rendszerint elugrik, az �ellenfél� fogai bemélyednek a bőrébe és az izmokba, így nagy darabot kitéphetnek belőle. A harapás okozta fizikai fájdalom mellett a seb szennyezett is, ezért minden kutyaharapás okozta sérülést ajánlatos gondosan kitisztítani. Ilyenkor egy kis vérzés csak hasznos lehet, mert kimossa a sebet. Az erősebb vérzést kötéssel vagy szorítókötéssel kell ellátni.
A sebek legtöbbször a nyakon, a fejen, az elülső végtagokon keletkeznek. A sokkal erősebb kutya (miután az állatok egymás nyakát igyekeznek elkapni) akár meg is fojthatja a gyengébbet.
Ha a vérzés erős, kössük be azt tiszta ruhával és próbáljuk meg a területet el is szorítani.
Vigyük az állatot állatorvoshoz!
A gazda, sétáltatás közben legyen figyelmes, mert könnyebb megelőzni, mint megakadályozni az összecsapásokat, a sérüléseket. Ha már megkezdődött a marakodás, lehetőleg a kutyák gazdái próbáljanak beavatkozni, mert az idegeneket a felajzott állatok megharaphatják. Sohase a nyakörvüknél próbáljuk szétválasztani a verekedő állatokat, hanem a farkuknál vagy a hátsó végtagjuknál ragadjuk meg őket. A marakodás szétválasztásának leghatásosabb eszköze egy vödör víz.


GÁZOLÁS

Ha a kutyát, macskát autó üti el, gazdájának első reakciója a forgalom leállítása legyen.
Az elgázolt állat kimentése azonban nem könnyű dolog. A sérült állat még súlyosabban károsodhat, sőt akár el is pusztulhat, ha ügyetlenül mozdítják meg és viszik le az úttestről. Ügyelni kell arra is, hogy az elgázolt eb/macska ne harapja/karmolja meg a segítségére sietőket.
A magatehetetlen, sérült állat alá csúsztassunk óvatosan egy pokrócot, és úgy vigyük el, végül pedig a lehetőségek szerint helyezzük kényelembe. Ha pokróc nincs kéznél, egy abrosz vagy kabát is megteszi.
Előfordul, hogy az elgázolt állat elveszti eszméletét. Ilyenkor megtörténhet, hogy hirtelen felpattan, és elmenekül a helyszínről, ahol a rossz élmény �a gázolás okozta ijedtség és fájdalom� érte. Baleset esetén ne veszítsük szem elöl kedvencünket. Törekedjünk arra, hogy minél csendesebb, nyugodtabb maradjon, ha másképp nem megy, fogjuk le.
A gázolásos sérülések között a végtag- és a medencecsonttörés gyakrabban fordul elő.
Ha látható vérző sérülést észlelünk, tiszta ruhával szorítsuk el és kössük le.
Soha ne használjunk elasztikus szalagot vagy más érszorítót a végtagokon!
Amint lehet, értesítsük az állatorvost!


ÁJULÁS

Azonnal forduljunk állatorvoshoz!
Tegyük a beteget takaróra és biztosítsuk a szabad légzését!FELFÚVÓDÁS

Ha a cica vagy leginkább a kutyus szemmel láthatóan rosszul érzi magát, és a hasa dobszerűen feszessé kezd válni, azonnal vigyük állatorvoshoz!


HÁNYÁS

Nem kell idegeskedni, ha a kutya, macska néha hány, ez viszonylag normális. Ha rövid időszakon belül többször jelentkezik ez a probléma, vagy az állatunk általában nem érzi jól magát, akkor viszont figyelmet kell erre fordítani.
Ne adjunk az állatnak enni 12 órán keresztül (koplaltatás) és csak kis mennyiségű víz legyen előtte. Ha jobban van, egy napig kevés, könnyű ételt kaphat, majd fokozatosan térjünk vissza az eredeti étrendhez.
Ha a kedvencünk állapota nem javul, feltétlenül forduljunk állatorvoshoz, és figyeljük meg, hogy hányszor és mit hány ki, hogy beszámolhassunk a szakembernek. Lehetőség szerint mintát is vigyünk az állatorvosnak
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.