Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az állatvédők 10 elve
 
 
Az alábbi alapelvek támpontot nyújthatnak abban, hogyan lehetsz állatvédő. Ne ijedj meg! Senki nem várja el tőled, hogy egyik napról a másikra teljesen felborítsd az életed, és a lenti alapelvek szerint élj; de amiről úgy gondolod, hogy fel tudod vállalni, részben, vagy egészben teljesíteni tudod, tedd meg bátran!
Hidd el, hogy az apró lépés is lépés; ha a sonkás szendvics helyett egyszer is a sajtosat választod, ha kivételesen gyógyteát iszol az aszpirin helyett, ha egy sör árát egyszer is egy kutyaotthonnak adod; már tettél valamit!
Ne akarj erődön felül teljesíteni, úgyis hamar visszazökkennél a régi kerékvágásba; inkább csak annyit tegyél, amennyit nyugodt szívvel fel tudsz vállalni, és energiádból, pénzedből, idődből kitelik.
 
 
1. Válassz rostgazdag, egészséges ételeket, melyek nem tartalmaznak húst. Ha nem is leszel rögtön vegetáriánus, a zsírban tocsogó pacal helyett válaszd a sovány szárnyasokat, vagy a halat. Hidd el, a közérzeted is jobb lesz!
Csökkentsd a minimálisra az állati származékokat tartalmazó ételek fogyasztását; ne feledd, hogy a tojás is az állatok nagyüzemi kizsákmányolásából származik. Ma már rengeteg, állati származék nélkül készült étel kapható, a péksüteményektől a szójajoghurtig. A linkek oldalon találsz vega honlapokat remek receptekkel; böngészgesd őket!
 
2. NE VÁSÁROLJ ÁLLATOKON TESZTELT TERMÉKEKET! Válassz olyan kozmetikumokat, mosóporokat, amiket nem teszteltek állatokon, és amelyek nem tartalmaznak állati eredetű anyagokat! Öleld meg otthon kutyusodat / cicusodat és gondolj arra, hogy ő is fekhetne most megnyúzva, megcsonkítva, agyonmérgezve egy szeméttelepen! Ne járulj hozzá, hogy bármilyen állat ilyen sorsra jusson!
 
3. Öltözködj okosan! Válassz olyan ruhákat és kiegészítőket, melyeket nem bőrből, szőrméből, gyapjúból, selyemből, korallból stb. készítenek! Szükségtelen más bőrével ékeskedni, nyúllábakat aggatni a kulccsomóra, stb. Ami neked luxus, az az állatoknak a halál.
 
4. Légy fitt és egészséges! Ha jó egészségnek örvendesz, kevesebb gyógyszert kell használnod, vagyis kevesebb állatokon tesztelt terméket fogyasztasz. Ha már kúrálnod kell magad, válassz alternatív orvosságokat, gyógyfüves teákat, homeopátiás szereket, gyógynövény-kivonatokat. Ezeket általában nem állatokon tesztelik. Ha érzed, hogy kerülget a nátha, áztass meleg (de nem forró) vízbe csipkebogyót egy éjszakán át, és kortyolgasd másnap; vagy szedj bíborkasvirág (Echinacea) cseppet, kapszulát! Nem olcsó, de erősíti az immunrendszered, és még mindig olcsóbb, mint egész héten feküdni és tömni magad gyógyszerekkel!
 
5. Válassz házikedvencet a menhelyekről! Ne vegyél méregdrágán kisállatkereskedésből kutyust, cicust, hisz ezer, meg ezer gazdátlan állatka vár a menhelyeken! A befogott kutyákat a gyepmesteri (más néven sintér- vagy ebrendészeti) telepek két hétig kötelesek tartani, utána elaltathatják, ezért válassz onnan állatot, ha teheted!
Ne vegyél egzotikus állatot; az egzotikus állat - kereskedelemben évente több millió állat pusztul el a szállítás során és a nem megfelelő életkörülmények miatt.
A vadállatok helye nem a te szobádban van; nem véletlenül születtek oda, ahova! Gondoskodj háziállatod oltásáról, féregtelenításáről, bolha/atkairtásról (kutya/cica-nyakörv) és ivartalanításáról! Ne hagyjon maga után gazdátlan, sintértelepre kerülő kölyköket! Minden feleslegesen megszülető utód elveszi a helyet egy halálra ítélt, sintértelepi, menhelyi, vagy utcán ezer veszélynek kitet négylábú elől!
Érdemes kutyusod-cicusod nyakörvére (a bolhanyakörvre alkoholos filccel) felírni az állat nevét, és a gazdi telefonszámát! Te is nyugodtabb vagy, ha tudod, el tudnak érni, ha valami történik vele! Ha madarad van, gondoskodj röptetőről; gondolj bele, milyen lenne neked, ha egész életedben egy 2*2 méteres kalitkába lennél zárva. A madár úgy szép, ha szabad!
 
6. Használj hamar lebomló, környezetbarát anyagokat! Ha lehet, kerüld a műanyag zacskók használatát; sok állat fullad meg benne, ha a természetbe kerül! Vágd szét a palackokat összefogó gumigyűrűt ugyanezen okból. Soha ne engedd szabadon a lufit, mert az kipukkadva, visszahullva állatokat fojthat meg, ha pedig lenyelik darabjait, borzalmas kínok között pusztulnak el. Nyomd össze a lehető legkisebbre a szemetet! Használj újrapapírt, újrahasznosított anyagokat! Használd a lehető legkevesebbet a kocsidat! Állatok millióinak élőhelyét pusztítják el autópályaépítés miatt évente. Otthonod nemkívánt társbérlői (atka, bolha, hangya, stb.) ellen használj természetes riasztószereket (a Zöldköznapi kalauzban remek tippeket találsz), vagy a BábolnaBio környezetvédő termékeit!
 
7. Halászat, vadászat. Válassz olyan sportot, ami nem igényli az állatokkal való kegyetlenkedést! Élvezd a táj, a kirándulás szépségeit, és inkább lesd meg a vadakat távcsővel, fényképezőgéppel, minthogy véres trófeaként hirdessék, hogy a puskád legyőzte a menekülő állatot! Ne járj kutyaviadalra, bikaviadalra, lóversenyre! Csak Angliában évente 200 lovat lőnek le versenysérülései miatt.
 
8. Szórakozás. Válassz olyan cirkuszt, ahol az emberi ügyességet, és nem a ketrecbe kényszerített állatok kizsákmányolását csodálhatod meg! Ne menj állatkertbe, delfináriumba, hiszen a vadállatokat jobban megfigyelheted egy természetfilmben, mint egy mesterséges, számukra legtöbbször nem megfelelő környezetben, előhelyen! Ne dőlj be az ilyen intézmények természetmegóvási progjamjainak; az állatok természetes élőhelyeinek megóvására add a pénzed!
 
9. Ne adakozz olyan szervezeteknek, melyek állatkísérleteket, nagyüzemi állattartást folytatnak! Több magyar állatvédő szervezet is rászorulna az adód 1%-ára; nézd meg a teljes listát és válassz, kinek adod!
Ha jótékonykodni akarsz, ajánld fel pénzed zöld szervezeteknek, vagy olyan alapítványoknak, melyek pl. az állatkísérletek más módszerekkel való helyettesítését kutatják. A kutya/macska/kisállatotthonok is szívesen fogadják támogatásodat; több weboldalon hitelkártyás átutalással is segítheted a zöldeket; vehetsz pl. 1 dollárért jelképesen pelikánt, fogadhatsz örökbe egykori ksérleti majmot, stb. Jó érzés lenne, hogy van - ha csak jelképesen is - egy többszáz éves mammutfenyőd, igaz?
 
10. Önkéntesek kerestetnek! Vedd fel a kapcsolatot a közeledben található környezet- és állatvédő szervezetekkel! Nyomtass szórólapokat, csinálj weboldalt, vegyél részt tüntetéseken, hirdesd, hogy mit gondolsz! Nem baj, ha hangosabban közlöd a barátnőddel a boltban, hogy te nem veszel ilyen sampont, mert gyártójuk állatokat gyilkol, vagy ha felvilágosítod a 20 kilós szőrmebundában pompázó nőket, hogy állattemetőt hordanak magukon.
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

sledit@stef.hu

(Stefánné Lévai Edit, 2013.01.29 00:13)

Kedves Címzett!

Az alábbi filmösszeállítások "húsba vágó" kérdéseket feszegetnek az
"emberi természetvédelem" előtt álló óriási lehetőségekkel kapcsolatban.
Tartalmas, gondolatébresztő és megrázó helyzetképek láthatók a második
videón.
Vajon lehet-e, kell-e és ha igen, akkor ki, mikor és mit tehet a saját
lehetőségei határain belül amíg módjában áll??!! Erre én is keresem a
helyes válaszokat!

A filmek feliratosak, ha nem jelenne meg a felirat,
akkor azt a videó alján lévő kis ikonnal lehet bekapcsolni.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=TM8dQi2D-aw
http://www.youtube.com/watch?v=nDLPma4DFX8


Tisztelettel:

Stefán István