Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Allergiás megbetegedés
 
 
 
Mi okozza az allergiás reakciót?
 
Kutyánál e betegségcsoport hátterében immunzavar húzódik meg, melynek - az esetek többségében - genetikai háttere van. Tehát allergiás kutyánknak feltehetőleg allergiás utóda fog születni. Az allergén szerv - főként kutya és macska esetében - általában a bőr. Így nem asztmás lesz a szájon és orron át belélegzett allergénektől az eb, hanem bőrbeteg. Ezek a tünetek jellegzetesek, és szakavatott számára jól elkülöníthetők.
 
Pár régi nézetet azonban el kell oszlatni, amelyek az allergiás tünetekkel kapcsolatban, a köztudatban még mindig elterjedtek. Ezek közül néhány példa: Az allergiás bőrbeteg állat tünetei előfordulhatnak a külső hallójáratban, a has alján, mind a négy végtag hónalji területén, a végbél környékén, a törzs mindkét oldalán. A régi nézet szerint sok ebnek azért lett a bűzmirigye eltávolítva, mert a fülét begyullasztotta, illetve az állat allergiájáért ez felelt. Ez az állítás azonban nem állja meg a helyét. A bűzmiriggyel együtt a fül is ugyanazon allergiás ok miatt gyullad be. Az ilyen beteg bűzmirigyet gyógyszeres kezeléssel rendbe lehet hozni, mellyel együtt a gyulladt fül is kezelendő. Sokszor a súlyos fülgyulladást mindenféle gyógyszerrel kezelgetik, de azt teljesen figyelmen kívül hagyják, hogy az egész tünetegyüttes hátterében az allergia áll.
 
 
 
Sosem múlik el teljesen!
 
Az allergiás megbetegedés egyike az olyan jellegzetes bántalmaknak, amelyek nem mulaszthatók el teljesen. Tünetei jelentkezésekor megfelelő módszerrel kezelni kell a betegeket, gyakran egy állatnál más és más időszakban jelentkező bántalmainál különböző gyógyszerrel. Az allergia lehet szezonális jellegű, egyes növényi polleneknek a levegőbe kerülésének megfelelően. Ha a pollen eltűnik a környezetből, azt hihetjük, hogy meggyógyult a beteg. Sajnos egy évre rá újra kezdődik az egész. Ezek az állatok még a szerencsésebbek, mert egész évben tartó allergia is gyakori. Ők folyamatos gyógyszerelést igényelnek.
 
Nincs gyógyszer mellékhatás nélkül...
 
Az allergiás betegségek kezelésében leghatékonyabb gyógyszereknek sok a mellékhatása, de nem nélkülözhetők. Ezért olyan módszert dolgoztunk ki, hogy ezeket a mellékhatásokat kiküszöböljük. Ennek az eléréséhez vonjuk betegünket folyamatos gondozásba, így nem engedjük elhatalmasodni a tüneteket ezért kevesebb és enyhébb gyógyszer elegendő a tünetek féken tartásához. Ritkán, fõleg a kezelés elején alkalmazunk injekciós készítményeket, ezeket leváltjuk az egyedileg dozírozott, így hatékonyabb, mellékhatásokban szegényebb tablettás formulákra.
 
A gazdikkal feljegyzést vezettetünk betegeink állapotáról, kezelésének lényeges momentumairól, hogy hatékonyan értékeljük ki a kiválasztott terápia sikerességét. Mindezek segítségével a legmegfelelőbb, egyedre lebontott mellékhatásoktól mentes kezelési stratégia alakítható ki. A gazdi aktív segítsége nélkül vajmi keveset ér a gyógyítási igyekezetünk. Nincs is nagyobb köszönet ezért, mint az, hogy ebünk pár hónapja kihullott szőre újra serken, önmarcangolása, kaparózása elmúlik.
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

eva.sniezek@gmail.com

(Évici, 2010.04.19 15:27)

Segítsen aki tapasztaltabb mint én! Az én Westimnek azok a tünetei mint amit elöttem gaby írt. Olyanok segítő leveleit várom akik hasonlóakon mentek keresztül, de jelenleg tünetmentesek. Szeretném tudni milyen gyógyszert, szurit és kutyaeledelt kap-kaptatok. Várom leveleiteket!! Előre is köszönöm!

juliette12@citromail.hu

(szerk, 2010.04.05 16:03)

Nagyon sajnálom hogy így jártál. Nekünk az állatorvos, és a kutya tenyésztője is mondta, hogy csirke, és szárnyas húst semmiképp se adjunk neki, mert allergia jelentkezhet!

allergia

(gaby, 2009.10.21 18:52)

Sajnos az en westimnek is ezek a tünetei.A füle folyamatosan gyulladt es nagyon büdös,a bören nedvedzö
kiütesek vannak es allandoan vakarja ragja magat.Mar regota kinlodunk vele.Voltam több allatorvosnal is.Most a legutobbi mondta hogy szerinte etelallergias.Kaptunk kinai gyogynövenyport amit az etelbe kell keverni es elhagytam a bolti konzerveket,tapokat.Most fözök neki.Habar nem igazan tudom hogy mit lehet.Ma peldaul disznohust föztem rizzsel es repaval.Van aki azt mondja nem szabad disznohust adni a kutyanak.Hat mindenesetre en jol atfözöm egyebkent sem eszik meg semmi nyers hust.Meg nagyon az elejen vagyunk a dolognak de mar most egyre jobban erzi magat.Kaptunk meg egy sampont is amivel 2naponta kell fürdetni es a gomba ellen hasznal.Hat remelem jobb lesz mar neki mert borzaszto azt latni hogy szenved szegeny.Majd tavasszal kiderül hogy tenyleg csak az etelre vagy talan a pollenokra is allergias.


« előző

1 | 2 | 3 | 4