Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Allergiás megbetegedés
 
 
 
Mi okozza az allergiás reakciót?
 
Kutyánál e betegségcsoport hátterében immunzavar húzódik meg, melynek - az esetek többségében - genetikai háttere van. Tehát allergiás kutyánknak feltehetőleg allergiás utóda fog születni. Az allergén szerv - főként kutya és macska esetében - általában a bőr. Így nem asztmás lesz a szájon és orron át belélegzett allergénektől az eb, hanem bőrbeteg. Ezek a tünetek jellegzetesek, és szakavatott számára jól elkülöníthetők.
 
Pár régi nézetet azonban el kell oszlatni, amelyek az allergiás tünetekkel kapcsolatban, a köztudatban még mindig elterjedtek. Ezek közül néhány példa: Az allergiás bőrbeteg állat tünetei előfordulhatnak a külső hallójáratban, a has alján, mind a négy végtag hónalji területén, a végbél környékén, a törzs mindkét oldalán. A régi nézet szerint sok ebnek azért lett a bűzmirigye eltávolítva, mert a fülét begyullasztotta, illetve az állat allergiájáért ez felelt. Ez az állítás azonban nem állja meg a helyét. A bűzmiriggyel együtt a fül is ugyanazon allergiás ok miatt gyullad be. Az ilyen beteg bűzmirigyet gyógyszeres kezeléssel rendbe lehet hozni, mellyel együtt a gyulladt fül is kezelendő. Sokszor a súlyos fülgyulladást mindenféle gyógyszerrel kezelgetik, de azt teljesen figyelmen kívül hagyják, hogy az egész tünetegyüttes hátterében az allergia áll.
 
 
 
Sosem múlik el teljesen!
 
Az allergiás megbetegedés egyike az olyan jellegzetes bántalmaknak, amelyek nem mulaszthatók el teljesen. Tünetei jelentkezésekor megfelelő módszerrel kezelni kell a betegeket, gyakran egy állatnál más és más időszakban jelentkező bántalmainál különböző gyógyszerrel. Az allergia lehet szezonális jellegű, egyes növényi polleneknek a levegőbe kerülésének megfelelően. Ha a pollen eltűnik a környezetből, azt hihetjük, hogy meggyógyult a beteg. Sajnos egy évre rá újra kezdődik az egész. Ezek az állatok még a szerencsésebbek, mert egész évben tartó allergia is gyakori. Ők folyamatos gyógyszerelést igényelnek.
 
Nincs gyógyszer mellékhatás nélkül...
 
Az allergiás betegségek kezelésében leghatékonyabb gyógyszereknek sok a mellékhatása, de nem nélkülözhetők. Ezért olyan módszert dolgoztunk ki, hogy ezeket a mellékhatásokat kiküszöböljük. Ennek az eléréséhez vonjuk betegünket folyamatos gondozásba, így nem engedjük elhatalmasodni a tüneteket ezért kevesebb és enyhébb gyógyszer elegendő a tünetek féken tartásához. Ritkán, fõleg a kezelés elején alkalmazunk injekciós készítményeket, ezeket leváltjuk az egyedileg dozírozott, így hatékonyabb, mellékhatásokban szegényebb tablettás formulákra.
 
A gazdikkal feljegyzést vezettetünk betegeink állapotáról, kezelésének lényeges momentumairól, hogy hatékonyan értékeljük ki a kiválasztott terápia sikerességét. Mindezek segítségével a legmegfelelőbb, egyedre lebontott mellékhatásoktól mentes kezelési stratégia alakítható ki. A gazdi aktív segítsége nélkül vajmi keveset ér a gyógyítási igyekezetünk. Nincs is nagyobb köszönet ezért, mint az, hogy ebünk pár hónapja kihullott szőre újra serken, önmarcangolása, kaparózása elmúlik.
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Mágocs

(Nagy Csilla , 2016.03.10 23:15)

Sziasztok.
Szeretnék érdeklődni a készítmény iránt.
5 éves kan Westie-m van, aki szét vakarja a hátát. az egész teste érzékeny. Fésülni se nagyon tudom. Kísérleteznek injekciókkal, diétakkal, de eddig javulás nem vélhető fel. :(
Segítséget szeretnék kérni.
Köszönöm előre is.

p.anita@t-online.hu

(Anita, 2016.02.14 12:23)

Sziasztok! Hol lehet az allergia elleni szerhez hozzájutni?

berkes.bernadett@zalaszakszolgalat.hu

(Berkes Bernadett, 2015.12.07 10:31)

Üdvözlöm!

A segítségét szeretném kérni, mivel van egy 10 éves westi fiú kiskutyám. 1,5 éves kora óta pollen allergiás. Az évek alatt rengeteg gyógymódot kipróbáltam vele hol jobb eredménnyel, hol kevesebb eredménnyel. Most már sajnos 10 féle növényre allergiás+ étel allergia+házi por allergia is fenn áll, így sajnos egész évben tünetei vannak. Most jelen pillanatban speciális tápot kap hetente fürdetem gyógysamponnal és gyógyteát adok neki pollen allergiára, de sajnos az egész háta tiszta seb. Olvastam ezt ezt a készítményt és szeretném kipróbálni, ha lehetne. Szeretném a kiskutyámnak jobb legyen. Várom a válaszát! köszönöm Berkes Bernadett

Re: berkes.bernadett@zalaszakszolgalat.hu

(Szívós Maria, 2016.01.25 22:24)

Kedves Bernadett! Sikerült bedzereznie az allergi elleni szert? Kipróbáltak? Segített?

Köszönöm a válaszát!

2120 Dunakeszi

( Sárdiné Gerendási Éva, 2015.09.06 20:27)

KÉREM IN FORMÁLJON, HOGY A LEÍRT ALLERGIA ELLENI KEZELÉSRE HOL LEHET JELENTKEZNI

E MAIL: gerendasi@cujo.hu

Re: 2120 Dunakeszi

(ilona, 2015.09.14 19:33)

(zdenka, 2015.07.21 22:20)

sziasztok szeretnem kiprobalni uj szer negy kutyam van es mindegyik beteg, ,alando vakaroznok es ragjak a boruket mar mindend kiprobaltunk, javasoltak egyik kutyuskat altasunk el, nem engettem! !nem faj neki de vakarozik ,,szeretnem kerni a segitseget koszonom

8900 zalaegerszeg valicka u 26

(kajzinger edina, 2015.01.07 16:37)

Engem is érdekelne ez a szer.nekem is westim van és allergias parlagfű és csallànra.hol lehet venni neve??

2045 Törökbálint Határ u 24

(Antal Júlia, 2014.11.16 17:05)

Kedves Sorstársak !

3 éves Westie kutyusomnak csak a hasa viszket, vakarja és kisebesedik.
Nem allergiás, a tesztet elvégeztettem vele. Sem étel- sem bolha allergiája nincs
Antibiotikumra (Azi Sandoz) 5 napos kúra után elmúlik, de egy hét múlva, ha nem kapja, kezdődik minden előről.

Tud valaki erre megoldást ?

Piros pöttyök

(Anetta, 2012.11.10 16:31)

Sziasztok!
A mi westinknek piros kis pöttyök vannak a kukacán, és mikor kimegyünk a kertbe játszani egyből húzza magát a földön, mintha a kukacát vakarná!
Tapasztalt valaki hasonlót a saját kutyusán? Mivel tudom kezelni?
A táp allergiából nekünk is kijutott. Most Acanát eszünk almásat semmi mást, így már fehéredik vissza a szőr a lábain!
Várom mihamarabbi válaszotokat!

sziljuli@freemail.hu

(July, 2011.01.04 19:18)

Sajnos az én westikém is nagyon szenved és már nagyon sajnálom, már nem tudom, hogy milyen gyógykezelést alkalmazzak. Ez a szörnyű viszketés, vakarózás kb. ősszel kezdődött. Az orvos nem tudott igazán segíteni. A helyzet az, hogy az én kutyusom állandóan véres, ami eléggé kiábrándító.Tiszta seb az egész teste és szőre is csomókban hullik. Hallottam a Nizoral krém, sampon és gyógyszerről. Tud valaki erről valamit? Kutyáknál lehet alkalmazni? Kérlek segítsetek valami jó ötlettel.

Re: sziljuli@freemail.hu

(Lilla, 2011.03.28 19:41)

Szia!
Az én kutyusom most volt 2éves, de már vagy 1 éve allergiás szegénykém. Mi is nagyon sajnáljuk és természetesen végig probáltuk az összes állatorvost ami szolnokon található, de nem tul sok jo tapasztalattal. Az egyik (aki eddig a legjobb volt) azt mondta, hogy próbáljuk meg megnézni, hogy allergiás e a kajára. 2 hónapig csak marhahúst kapott, rizzsel meg répával, de kb. semmi sem változott,tehát váltig állitotta a doki hogy akkor nem ételallergia. Jó...akkor próbálunk meg mást. Nekünk van itthon bent a lakásban egy cica is, és mondta hogy vigyem el a kutyát 2 hónapra a lakásból, hogy hátha a macskára allergiás, dehát ezt nem tudom megoldani. Irt fel neki gyógyszert (Medrol) amiből 1 nap 2felet kap, ez pár hónapig jó is volt neki,de ugye most kijöttek a mellékhatások. Var-as sebek jöttek ki rajta, ami néha gennyezett is.. Elvittem ismét, mondta hogy ez a gyógyszer mellékhatása és akkor adott egy krémet (mycosolon) meg sampont (Nizoral). egy nap 2x kentük, 3 naponta fürdettem, dehát nincs javulás, sőt még több seb jött ki rajta :( Úgy hogy már én sem tudom, hogy mit kezdjek szegénykémmel...

Re: sziljuli@freemail.hu

(karkuczka imréné, 2012.08.20 09:49)

Re: sziljuli@freemail.hu

(Apró László, 2012.09.24 11:05)

oroszlány táncsics udv 13/2

(karkuczka imréné, 2012.08.20 09:46)

A westi kis kutyám sokat vakaródzik és rágja lábát azt mondják allergiás vagy ételre vagy valamilyen növényre ,mivel lehetne meg szüntetni ?

Bp.

(Judit, 2011.01.29 16:53)

Ezüst kolloid oldat.
Ez az én westi keverékemnél hat.
Persze nem szünteti meg teljesen, csak könnyebbé teszi az életét. Nem vakaródzik annyit, és amíg használjuk (ivóvízbe rakjuk, befújom a bőrét, a nyelve alá csepegtetem) addig tünet mentes, vagy majdnem teljesen az.

Először csak alig-alig csepegtettem az ivóvizébe, nehogy allergiás legyen az ezüstre, de miután csak javulást láttam, így bátran használom nála.
(Állítólag az aranykolloid is jó, bár arról személyes tapasztalatom nincs.)

geoholz@freemail.hu

(gyöngyi, 2010.09.21 08:24)

Én is hasonló cipőben járok westi kutyámmal, mint az előttem írók. Az én orvosom azt mondta, hogy berögződött nála a nyalogatás és azért csinálja.
Az én kutyusom 7 hónapos és kb 2 hónapja kezdődött a nyalogatás, fülkaparás, fejrázás, második orvosnál vagyok vele, kapott injekciókat, gyógyszert, de semmi nem változott.Szárnyas húst egyáltalán nem evett, sőt házi kaját sem, csak bárányhúsos tápot eszik.Reménykedem, hogy elmúlik a nyár és elmúlik az allegriája is.

gretike10@hotmail.com

(a lány, 2010.07.25 21:10)

do77ka, milyen fülpanaszok jelentkeztek?

do77ka

(kati, 2010.07.13 15:05)

az én westikémnél 5 éves korában jelentkezett drámai modon az allergia. Előzőleg csak kőnnyen kezelhető fülpanaszok voltak, ami szerintem már egy előjele volt a később fellépő bajnak.Természetesen végigjártam az ősszes ismert, illetve egy nagyon lelkiismeretes állatorvos által ismert gyogymodokat a külföldi vérteszttől a speciális gyogytápokig és végül is ideig óráig a lézer akkupunktura segitett.Ezzel 10 kezelés után 2 évig tünetmentes volt a kutyus.Majd ujra kezdődött azegész.Időközben szegénykém öregedett s azt hiszem eléggé megviselte lelkileg is a sok látogatás az állatorvosnál.Valószinü,hogy itt genetikaqi probléma is akad bőven.Minden esetre én olyan tanulságot vontam le, hogy nagyon figyeljünk oda a vásárlásnál.Jól meg kell nézni a szülőket is.Igazán vigasztalót nem tudok irni, mert folyton fáj a szivem, ha eszembe jut az a tehetetlenség és pánik,amit át kellett élnünk kutyusunk utolsó öt évében. sziasztok

mentacska@freemail.hu

(westi, 2010.06.26 00:11)

Kedves "sorstársak"
Mi már 7 éve küzdtünk az allergia mindegyik formájával szemben. Most csak a lábai nyalja, de mind a 4 szörnyű állapotban van, a család tagunként kezeljük és szörnyű látni, hogy mennyire nem tudunk neki hosszú távra segíteni. Egy két tipp, hogy mire kell vigyázni:
tavasszal az apró pici lila virágokra, harmatos fűre (pici gombák vannak rajtuk), majd a sárga virágú dudvára (nem tudom a pontos nevüket, de ez mind mindenhol fellelhető dudva.Továbbá én is ajánlom, hogy a szárnyas húsokat kerülni.

Remélem minden kutyus átvészeli ezeket az időszakokat és allergiamentes szép nyarat kívánok mindenkinek!