Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kutyasétáltatás
A kutyának elemi szükséglete a séta, éspedig nemcsak a lakásban tartott kutyának, hanem a házőrzőnek is. Ez ad alkalmat számára nemcsak arra, hogy könnyítsen magán, hanem arra is, hogy huzamosabb ideig mozogjon, szaglásszon, más kutyákkal ismerkedjen, és hozzászokjon az emberekhez, járművekhez. Legalább naponta egyszer tehát az udvarban tartott kutyát is illene kivinni, a lakásban tartott kutyával legalább háromszor kell sétálnia naponta. Ez tíz év alatt kb. tizenegyezer sétát jelent, hóban, szélben, napsütésben !
Egészségügyi séta.
A kölyökkutyát ki kell vinni sétálni minden étkezés után, ilyenkor ugyanis megindul a bélműködése. Ugyancsak minél előbb ki kell vinni a kutyát, amikor hosszabb (több órás) távollét után hazaérkezel.
Az öreg kutya sétája.
Az öreg kutya inkább többször sétáljon keveset, mint ritkán sokat.

Evés után nincs ugrálás!
Teli gyomorral a kutyát nem szabad intenzíven megmozgatni, mert gyomorcsavarodást kaphat. 

 

Egyenletes elosztás.
A sétákat lehetőleg egyenletesen kell a nap különböző szakaiban elosztani. A városi kutyatartó napja sétával kezdődik, és azzal is ér véget !
Mennyit kell sétálni egyszerre?
A séta legalább fél órát, napjában egyszer inkább egy órát tartson. Ezalatt legyen lehetősége a kutyának szimatolni, más kutyákkal ismerkedni. A kan kutyának különösen fontos a hosszú séta, mert a hólyagját nem üríti ki egyszerre, hanem sokszor, keveset vizel. Napjában legalább egyszer alaposan mozgasd meg a kutyádat !
Őt már nem szabad megerőltetésnek kitenni.
 

Ügyelj a biztonságra!
A forgalmas útvonalakon a kutyát vezesd pórázon, de soha ne hagyd, hogy a pórázt feszítse. A séta során azonban keress fel egy olyan helyet, ahol szabadon engedheted anélkül, hogy veszélynek tennéd ki, vagy másokat zavarnál.

Hóban, szélben, napsütésben...
Sétálni télen-nyáron egyaránt kell, de légy tekintettel az időjárási viszonyokra! A legtöbb kutya szeret a hóban játszani, de téli hidegben ne tedd ki a kutyát annak, hogy hosszasan kelljen mozdulatlanul várakoznia. Nyáron viszont óvni kell a tűző naptól: ilyenkor jobb a hosszabb sétákat kora reggelre és napnyugta utánra időzíteni. Sok kutya könnyebben viseli a nyári meleget, ha séta előtt benedvesíted a bundáját.

 

 

 
 

 

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

juliette12@citromail.hu

(szerk, 2010.04.07 19:04)

köszi:)
Gréti

boy11@gmail.com

(pittyu, 2010.04.07 17:06)

Hello!
Ez nagyon tetszik!
Gratulálok az oldalhoz, jó lett ;)