Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

A kutyák mindent eláruló mozdulatai
A FIGYELEM
Ha a négylábú kedvenc éppen ébren van és gazdája mellette tartózkodik, akkor ráfigyel. Ez visszavezethető a kutya falkaszellemére. Márpedig ha nem csoportban van, akkor a gazdáját tekinti falkavezérnek. A figyelem abban mutatkozik meg, hogy az illetőt éberen nézi és farkával nem csóvál, hanem azt - fajtától függően - vízszintesen, vagy felemelve tartja. Ilyenkor a kutya hegyezi fülét sőt, gyakran láthatjuk, ahogy orrával apró szagló mozgásokat végez. A láb ilyenkor megmerevedik és a test egy kicsit előredől.
Érdemes megemlíteni, hogy ha a kutyák - különösen a vadászkutyák- valamire módfelett figyelnek, vagy vadásznak, gyakran felemelik valamelyik első lábukat. Nincs tehát semmi baja annak a lábnak, csak valami érdekfeszítő dolog lehet a környéken.
A JÁTÉK
A legkedvesebb téma: a játék. Egy játszó kutya mindig szívmelengető látvány. Ha kutyánk játékra hív, azt általában egy kis ugatással kezdi, aztán első lábait előrenyújtva hátsó felét égnek állítva, látványosa csóválással folytatja. Ilyenkor nem is lehet nekik ellenállni. Hozzuk a ladbát, a műanyag sünit, vagy bármit és lássunk hozzá a játékhoz!
Külső szemlélődő számára két kutya játéka gyakran tűnhet verekedésnek. Egy karcolás sem esik azonban kutyákon, hacsak nem viszik túlzásba a játékot. Rendszerint itt is megvan az alá-fölérendeltségi viszony. A játék egyik formája a kergetőzés, amikor az űzött kutya farkát maga alá húzva szedi a lábát, míg az üldöző domináns testtartással kackiásan fut utána. Érdemes ügyelnünk arra, hogy minket el ne sodorjanak, mert a játék hevében nem jut idő minden "akadály" kikerülésére. A másik eset a birkózás: az egyik kutya hátán fekszik, s égnek állnak tappancsai, míg a másik felette áll. A játékszabályok szerint megengedett a rugalódzás és csapkodás a lábakkal, valamint egymás rágcsálása, különös tekintettel a pofára, a nyakra és a fülre. A birkozás egy másik formációja, amikor testük elülső részével egymásnak ugranak és két lábon állva egymást harapdálják, persze csak finoman.
A NYUGALOM ÉS BIZTONSÁGÉRZET JELEI
Kutyánk egész biztosan nyugodt, ha egyenletesen - nem túl szélsőséges mozdulatokkal - csóvál.
Tipikus jelenség, hogy ha egy kutya biztonságban érzi magát, akkor égnek álló tappancsokkal, hanyatt fekve alszik. Megteheti, hiszen biztos abban, hogy felfedett legérzékenyebb testrészeit senki nem fogja bántani. A jó viszony érdekében javaslom, hogy ne éljünk vissza bizalmával: soha nem lepjük meg hirtelen a kutyát ilyenkor.
 
 
MAGÁNY, ROSSZKEDV
Ha egy kutya magányos, előretartott fejjel vonít. Bánatában - egy félreeső helyen összekucorodva - sokat alszik. Ha ébren van, akkor leszegett fejjel föl-alá kullog. Farkát leengedi, feje is, füle is lóg és nem figyel környezetére. Mondanunk sem kell, hogy egy kis foglalkozással, játékkal és jutalomfalattal könnyen feldobhatjuk. Ha mégsem vidul fel kedvencünk, akkor elképzelhető, hogy valami baja van. Ilyenkor a gazda feladata, hogy tüzetesen és folyamatosan figyelje kutyájának viselkedését és szükség esetén állatorvoshoz vigye.
 
 
 
AZ AGRESSZIVITÁS
 A kutya agresszív attitűdje a mély, vészjósló ugatásból vagy morgásból azonnal kiderül. A fentebb leírt figyelő állás kiegészül azzal, hogy hátán borzolódik a szőr, izmai megmerevednek és esetleg vicsorít. Fontos tudni, hogy ha mereven a kutya szemébe nézünk, azt ő támadásként értelmezi. Ez tehát kerülendő, de nem jelenti a határozottság mellőzését. Ha egy kutya agresszív soha ne meneküljünk előle, hiszen az "űzött vadhoz" fogunk hasonlítani és ezzel a kutya vadászszellemét ébresztjük fel. Ugyanígy, nem tanácsos hátat fordítani neki. Határozott, de nem ideges hangon és minden hirtelen mozdulatot mellőzve utasítsuk.
 
 
KUTYÁK TALÁLKOZÁSA
Ha két kutya találkozik, a szagnyomoknak különös jelentősége van. A fák tövében, oszlopoknál hagyják "névjegyüket", hogy hírt adjanak jelenlétükről a területen. Találkozáskor azonosítás céljából szaglásszák egymás nemi szervét. Egy ilyen szituációban is azonnal látható, hogy két kutya barátságosan, vagy ellenségesen közelít egymáshoz. Előbbit farokcsóválással, míg az ellenséges fellépést hátukon borzolódó szőrrel jelzik. Rögtön kiderülnek az erőviszonyok, ugyanis az egyik kutya általában felemelt fejjel, kiemelt szüggyel jelzi, hogy magát tartja dominánsnak, míg a másik elfordul, esetleg behúzza a farkát maga alá és hátracsapja füleit.
 
A kutyatartás szabályaiA kutyatartás szabályai
A kutyák odaadó, hűséges és megértő társak, tartásuk viszont felelősséget jelent. Az alábbi aranyszabályok segítenek abban, hogyan tartsuk kutyánkat.
Természetesen a lenti szabályok mellett törvényi előírások is vonatkoznak a kutyatartásra, ezekre is figyelnünk kell, hiszen a kutya által okozott kárért és esetleges sérülésekért mindig a gazda felel.
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.