Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Fürdetés
A túlzásba vitt fürdetés nem tesz jót négylábú kedvencünknek
Az egyetlen alkalom, amikor tényleg meg kell mosni kutyánkat: ha koszos. Ha túl sokszor fürdetjük, megfosztjuk bőrét a természetes olajoktól. Csak akkor mosdassuk meg, ha a hőmérséklet kellően magas, vagy ha zárt helyiségben tudjuk azt elvégezni, különben kedvencünk megfázhat. Kizárólag olyan terméket használjunk, amit kutyák számára fejlesztettek. Jobb, ha a fejünkben meg se fordul, a háztartási mosószer vagy fertőtlenítő gondolata, mert az kimarja a kutya bőrét.

Fürdetés előtt gyűjtsünk össze minden szükséges szépítő eszközt, mert kutyánk biztos, hogy közben többször is szökni próbál. Még a legügyesebbeknek sem fog menni egyszerre a kutya kádban tartása és az eszközök összeszedése. Hozz létre egy fürdető- és szárítóhelyiséget, ami azt jelenti, hogy minden értékes és nem vízálló dolgot pakolj el! Ezek helyett rakd ki a szükséges ápoló felszerelést!

A fürdésnek akkor van igazán értelme, ha a kutya környezetét is kitakarítjuk. Ragadjuk meg az alkalmat: mossuk meg játékait, és pucoljuk ki a kosarát!
Az alapok
A kutya fürdetése kaotikus körülményekhez vezethet, ezért meleg időben legjobb, ha kint a szabadban végezzük e nemes feladatot. Végy magadhoz egy dézsát vagy egy babakádat, utóbbit félig telve langyos vízzel! Mindig legyen bőven víztartalék az alapos öblítéshez.

Használj speciális kutyasampont, vagy olyan szert, amit az állatorvos javasol! A flakonon lévő feliratot tanulmányozd át és készíts ki egy régi, de tiszta törülközőt. Könnyebben eloszlik a bundán a sampon, ha egy nagyobb flakonban felhígítod és ezt öntöd rá. Fajtától függően szükség lehet hajszárítóra is.

Ha mindennel előkészültél, akkor óvatosan emeld fel a kutyád (ha termetes a kedvenc, akkor valakinek a segítségével) és tedd be a kádba! Egy tiszta üveg vagy bögre segítségével öntözd a szőrét! Kezdd az átáztatást a nyaknál, majd onnan haladj hátra és lefelé, a fejét hagyd a végére!

Vidd fel a sampont a kutya bundájára, majd alaposan dörzsöld be, hogy az aljszőrzetet is kitisztítsa! A fejét a samponozásnál is hagyd a végére, és ügyelj arra, hogy ne menjen a kutya szemébe a szer! Ha kellően átdörzsölted a bundáját, akkor a bögre segítségével langyos vízzel kezdd el leöblíteni! Ez a munka türelmet igényel, mert sokáig kell öblögetni, hogy a sampon teljesen kimenjen a szőrzetből.

A kutya első reakciója, ha végre kiszabadul a kádból, hogy mindent összeszőrözve és vizezve kirázza magát. A környezet takarítása nagyrészt a kirázás okozta "károk" eltüntetéséből áll. Annyi előnye viszont van a dolognak, hogy a kutya a víz nagy részétől megszabadul, így kevesebb munkád lesz a törölgetéssel. Ha a törülközővel is végig dörzsölted, akkor jöhet alacsony hőfokon a hajszárító. A szárítást felgyorsíthatja, ha közben folyamatosan fésülöd négylábú kedvenced bundáját.

A hosszú és a rövid szőrzet
A kétféle szőrzet más-más ápolást igényel. A rövid szőrű kutyákat - a tisztaság fokától függően - elég hetente egyszer kikefélni. Ehhez a szőrzethez használjunk fésűt és puha szálú kefét, amelyek jó, ha kutyád kizárólagos tulajdonát képezik, azaz ne fésülj vele más állatot!

Egy nagyobbacska kutyát célszerű asztalra állítani valahol a szabadban, míg a kisebbeket akár ölünkben is fésülhetjük. Távolítsd el a töredezett, összegubancolódott szőrt egy fésű segítségével a kutya nyakától kezdve a lábai felé! Külön figyelmet szentelj a nyak vastag szőrzetének (pl. labradorok esetén). A fésülés után a puha szálú kefével távolíthatod el a kihullott szőrt.

A hosszú szőrű kutyáknál hasonló a folyamat, bár náluk ezt hetente többször kell megismételni. A legjobb, ha hetente kétszer-háromszor rövid időt szánsz arra, hogy átfésüld hosszú szőrű kutyádat, különben csomókba állhat össze a szőre. Ebben az esetben se használd a felszerelést más kutyákhoz! A kifésülés ugyanúgy a nyaktól induljon a lábak felé haladva. Ha kedvenced bundája vastag, akkor emelgesd fel a fedőszőrt és az alul meglapuló szőrt és fésüld ki, sőt kezdd ezzel. Akkor készülsz el, ha végig tudod húzni a fésűt anélkül, hogy megakadna. Célszerű ezzel egy időben ellenőrizni azt, hogy a kutya bőre egészséges-e: győződj meg arról, hogy nincsenek felületi sérülések, horzsolások, élősködők, dudorok és kiütések.

 

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.